Czas przygotowywania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 kg zielonej fasolki (może być zamrożona)
1/2 kg pomidorów
2 duże cebule
1 łyżka przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
150 ml oliwy z oliwek
pół szklanki wody
sól
pieprz
1. Umyj i obierz fasolkę jeśli masz świeżą. Jeśli korzystasz z mrożonej, przejdź do punktu nr 2.
2. Usuń skórkę z pomidorów i pokrój w małe kostki. Jeśli korzystasz z krojonych pomidorów z puszki, przejdź do punktu 3.
3. Pokrój cebule w cienkie plasterki.
4. Pokrój czosnek w cienkie plasterki.
5. Wlej oliwę na patelnię na średnim ogniu, dodaj cebule i czosnek i smaż przez 4-5 minut. Następnie dodaj fasolkę.
6. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, sól i pieprz i duś 40-45 minut na średnim ogniu.
7. Dodaj wodę tylko jeśli to konieczne.
Podawaj ciepłą fasolkę samą z chlebem libańskim i zieloną cebulką.
Może być również serwowana z ryz b shaajrije.
Sahtejn (Smacznego)
*wyraz "lubie" oznacza po arabsku dosłownie "zielona fasola" :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz