poniedziałek, 20 stycznia 2014
Sumak - sumac - سماق
Sumac (po polsku sumak) jest przyprawą o kwaskowym smaku, czerwonym/burgundowym kolorze, często stosowaną w Libanie oraz kuchni arabskiej zamiast soku z cytryny. Sumak ma bardzo przyjemny kwaśny smak, który nie jest tak wyrazisty jak smak cytryny.
Doskonale pasuje do ryb, kurczaka, jako przyprawa do sałatek, ziemniaków i frytek. Jest jednym z głównych składników mieszanki zaatar.
Sumak ma kilka właściwości zdrowotnych, m.in. ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, jest antyoksydantem, pomaga w niestrawności.
Roślina występuje głównie w obszarze basenu morza śródziemnego i ciepłych krajach, jego łacińska nazwa to Rhus coriaria.
Przyprawa sumak jest przygotowywana przez zmielenie wysuszonych owoców.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz