Wiele artykułów powstało na temat
hommosu. Ostatnio stał się bardzo popularny. Kiedy przeprowadziłem
się do Polski 9 lat temu, rzadkością był ktokolwiek kto wiedział
coś o tej potrawie a tym bardziej próbował jej kiedykolwiek.
Obecnie znajomość smaku hommosu to obowiązek, a ja się z tego
bardzo cieszę :)
1 – Wyraz hommos często pisany jest jako hummus lub humus. Nie wiem skąd wzięło się to "u", ponieważ prawidłowa pisownia to hommos, z "o" zamiast "u".
2 – Wyraz hommos oznacza cieciorkę.Hommos z pastą sezamową to hommos b tahine, ale nie jest błędem używanie sam nazwy hommos, bo większość ludzi zrozumie o co chodzi.
Oliwa z oliwek może być użyta jako dresing a papryka ostra lub słodka, dla dekoracji.
Istnieją dwie wersje hommosu b Tahine. Ta najbardziej znana jest bez mięsa a mniej popularna –ale nie mniej pyszna- z dodatkiem mięsa.
Poniżej przedstawię przepis na ta pierwszą wersję hommosu a później dodam tą z mięsem. A, jeszcze jedna rzecz! Otóż najlepszy hommos jest jedzony na ciepło, w temperaturze pokojowej. Można, oczywiście, wstawić go do lodówki i zjeść później, ale smak nie będzie już ten sam. Im dłużej hommos stoi w lodówce, tym gorszy jego smak.
Składniki:
20 dkg suszonej cieciorki *
1/2 filiżanki pasty sezamowej (ok.100 ml)
3 duże ząbki czosnku
1/2 filiżanki soku z cytryny
½ łyżeczki soli (lub wg uznania)
Oliwa z oliwek na dresing
Ostra lub słodka papryka do dekoracji
Poniżej przedstawię przepis na ta pierwszą wersję hommosu a później dodam tą z mięsem. A, jeszcze jedna rzecz! Otóż najlepszy hommos jest jedzony na ciepło, w temperaturze pokojowej. Można, oczywiście, wstawić go do lodówki i zjeść później, ale smak nie będzie już ten sam. Im dłużej hommos stoi w lodówce, tym gorszy jego smak.
Oryginalny libański przepis na
hommos
Czas przygotowania: ok.2 godziny
Ilość porcji: 4
Składniki:
20 dkg suszonej cieciorki *
1/2 filiżanki pasty sezamowej (ok.100 ml)
3 duże ząbki czosnku
1/2 filiżanki soku z cytryny
½ łyżeczki soli (lub wg uznania)
Oliwa z oliwek na dresing
Ostra lub słodka papryka do dekoracji
Pamiętaj, że sztuka zrobienia hommosu
zależy od dwóch rzeczy: dobrego zmiksowania cieciorki i
odpowiedniej proporcji między składnikami.
- Przepłucz dokładnie suchą cieciorkę a następnie namaczaj przez 10-12 godzin z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Jeśli nie chcesz używać sody, musisz gotować cieciorkę dłuższy czas, tak by zmiękła odpowiednio. Soda powoduje, że cieciorka mięknie szybciej.
- Przynajmniej raz zmień wodę, w której moczysz cieciorkę.
- Odsącz cieciorkę i przepłucz czystą, zimną wodą.
- Przełóż cieciorkę do rondla i dodaj około 5-6 filiżanek wody.
- Zagotuj na dużym ogniu a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 1,5 godziny przy zakrytym rondlu.
- Usuń piankę, która pojawi się na warstwie gotującej wody.
- Aby sprawdzić czy cieciorka się ugotowała, weź jedną i zgnieć w palcach. Jeśli zgnieciesz ją łatwo i jest to jednolita masa, oznacza, że jest gotowa.
- Po ugotowaniu, dodaj gorącej cieciorki **, bez wody, do miksera i zacznij miksować. Zatrzymaj wodę do późniejszego wykorzystania i kilka cieciorek całych, do dekoracji.
- Podczas miksowania zauważysz, że masa staje się sucha. Stopniowo dodawaj gorącą wodę z gotującej się cieciorki i miksuj aż zobaczysz jednolitą, aksamitną masę.
- Dodaj czosnek, sól ,sok z citryny i tahine i nadal wszystko zmiksuj. Jak wspomniałem wcześniej, smak powinien być zrównoważony, co oznacza, że nie powinieneś czuć, że którykolwiek ze składników dominuje.
- Jeśli puree wygląda na gęste możesz dodać sok z cytryny lub woda, aby go rozrzedzić. Jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, dodaj pasty sezamowej.
- Przełóż hommos do głębokiego naczynia. Na środku zrób wgłębienie łyżeczką i wlej do niego oliwę z oliwek i dodaj 3 lub 4 cieciorki dla ozdoby. Posyp papryką wzdłuż boków.Smacznego!
* 20 dkg suchej
cieciorki da ci około 70-75 dkg finalnej masy.
** Aby uzyskać
idealny hommos, zdejmij skórkę z ugotowanej cieciorki ale to
niestety bardzo czasochłonne. Osobiście robię to tylko, jeśli mam
dużo czasu. Uzyskasz dzięki temu aksamitny hommos. Jakkolwiek
pamiętaj, że pozostawienie skórek nie zmieni smaku hommosu.
Prosty, czytelny przepis a efekt...yummy,yummy-wiem, bo sama czesto robie. Pozdrawiam znad Bałtyku, Elka
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz Elka:)
UsuńTo prawda, że hommos jest pyszny i ciesze sie że też go lubisz :)
Ostatnio mam ochotę na mniej znany dip-Bakłażan mutabal,znany też jako baba ghannouj
taki dobry jak hommos, teraz jak już można kupić bakłażan, zrobię go i dam przepis wkrótce.
pozdrawiam znad kłodnicy:)
Robert Ty robisz mistrzowskiego hommosa :)
OdpowiedzUsuń