piątek, 24 maja 2013

Tahine - طحينة


Tahine jest sosem zrobionym ze zmielonych i uprażonych ziarenek sezamu. Można go przygotować w domu, ale rzadko kto to robi bo ludzie wolą kupować gotowe Tahine. Dla tych, którzy jednak chcieliby sami zrobić poniżej przedstawiam przepis:

Składniki:
2 filiżanki ziaren sezamu
½ filiżanki oleju roślinnego (nie używaj oliwy z oliwek!)

1- Ziarna sezamu należy najpierw delikatnie uprażyć w piekarniku, ale tylko przez kilka minut. Nie można doprowadzić do tego, że ziarenka przybiorą ciemny kolor.
2- Przełóż ziarenka do miksera i dodaj olej, i bardzo dobrze zmiksuj,mikstura powinna być jednolita i płynna jak miód.
3- Przefiltruj, aby usunąć jakiekolwiek grudki.
Sos Tahine jest gotowy!
Jest on bazą do potraw takich jak hommos, sos tarator czy chałwa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz