Tahine jest sosem zrobionym ze zmielonych i uprażonych ziarenek sezamu. Można go przygotować w domu, ale rzadko kto to robi bo ludzie wolą kupować gotowe Tahine. Dla tych, którzy jednak chcieliby sami zrobić poniżej przedstawiam przepis:
Składniki:
2 filiżanki ziaren sezamu
½ filiżanki oleju roślinnego (nie
używaj oliwy z oliwek!)
1- Ziarna sezamu należy najpierw
delikatnie uprażyć w piekarniku, ale tylko przez kilka minut. Nie
można doprowadzić do tego, że ziarenka przybiorą ciemny kolor.
2- Przełóż ziarenka do miksera i
dodaj olej, i bardzo dobrze zmiksuj,mikstura powinna być jednolita i
płynna jak miód.
3- Przefiltruj, aby usunąć
jakiekolwiek grudki.
Sos Tahine jest gotowy!
Jest on bazą do potraw takich jak
hommos, sos tarator czy chałwa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz