środa, 3 lipca 2013

Smeed b halib - budyń z semoliny - سميد بالحليب

W libańskiej kuchni można znaleźć wiele rodzajów budyniów, tutaj jest jeden z nich, który zrobiłem w zeszłym tygodniu używając semoliny oraz mleka. Na obrazku poniżej można zobaczyć, że dodałem do budyniu warstwę galaretki owocowej, jednak jest to opcjonalne.

Czas przygotowania: 20 minut
Porcji: 8


Składniki:
5 szklanek mleka
½ szklanki cukru pudru
1 szklanka semoliny
5 pełnych łyżeczek mąki kukurydzianej
3 łyżeczki wody kwiatowej
3 łyżeczki wody różanej


1. Zmieszać mleko z semoliną i cukrem, następnie gotować na wolnym ogniu często mieszając.
2. Dodaj mąki kukurydzianej rozpuszczonej w ¼ szklanki zimnej wody, a następnie wymieszaj.
3. Kiedy stanie się wystarczające gęste dodaj wody kwiatowej i różanej, gotuj przez kilka minut, a w momencie wrzenia wyłącz dopływ ciepła.
4. Wlej do małych talerzyków i zostaw do ostygnięcia przed włożeniem do lodówki na kilka godzin.
5. Podawaj zimne.


Jeśli nie możesz znaleźć wody kwiatowej lub różanej, to przygotuj potrawę bez tego, ale z tymi wodami będzie smakować bardziej orientalnie.


Kuchnia libańska Budyń z semoliny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz