środa, 15 stycznia 2014

Baba ghannouge czyli pasta z bakłażana - بابا غنوج


Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany (1 kg)
1/3 szklanki tahini (ok.75 ml)
3 ząbki czosnku
Sok z ½ cytryny
Sól do smaku
Sumak

Przygotowanie:

1-Nakłuj bakłażany nożem lub widelcem. Dzięki temu nie wybuchną :)

2-Jeśli jest to możliwe, upiecz bakłażany nad grillem. Można również położyć je nad płomieniem gazowym kuchenki. Kolejną opcją jest pieczenie w piekarniku, ale w ten sposób tracimy dymowy posmak. Bakłażany powinny się piec dopóki nie staną się miękkie. Żeby uniknąć przypalenia, przewracaj je.

3-Gdy bakłażany są już upieczone, połóż je na talerzu do wystygnięcia. Następnie usuń skórę za pomocą widelca. Usuń łodyżki. Miąższ przełóż na sitko żeby pozbyć się nadmiaru wody.

4-Następnie przełóż miąższ do miski, rozgniataj za pomocą widelca. Dodaj tahini, sok z cytryn, zmiażdżony czosnek i sól i dobrze wymieszaj.

5-Przełóż uzyskaną masę do miseczki i uformuj tak, by na środku powstało wgniecenie.

6-Polej oliwą z oliwek, dodaj sumak, podawaj ze świeżym libańskim chlebem :)


                               







1 komentarz:

  1. Wyszło przepysznie:)
    Ps. Kiedy pojawi się kojny post na blogu ? :)

    OdpowiedzUsuń