Czas przygotowania: 20 minut
Porcji: 8
Składniki:
5 szklanek mleka
½ szklanki cukru pudru
1 szklanka semoliny
5 pełnych łyżeczek mąki kukurydzianej
3 łyżeczki wody kwiatowej
3 łyżeczki wody różanej
1. Zmieszać mleko z semoliną i cukrem, następnie gotować na wolnym ogniu często mieszając.
2. Dodaj mąki kukurydzianej rozpuszczonej w ¼ szklanki zimnej wody, a następnie wymieszaj.
3. Kiedy stanie się wystarczające gęste dodaj wody kwiatowej i różanej, gotuj przez kilka minut, a w momencie wrzenia wyłącz dopływ ciepła.
4. Wlej do małych talerzyków i zostaw do ostygnięcia przed włożeniem do lodówki na kilka godzin.
5. Podawaj zimne.
Jeśli nie możesz znaleźć wody kwiatowej lub różanej, to przygotuj potrawę bez tego, ale z tymi wodami będzie smakować bardziej orientalnie.
2. Dodaj mąki kukurydzianej rozpuszczonej w ¼ szklanki zimnej wody, a następnie wymieszaj.
3. Kiedy stanie się wystarczające gęste dodaj wody kwiatowej i różanej, gotuj przez kilka minut, a w momencie wrzenia wyłącz dopływ ciepła.
4. Wlej do małych talerzyków i zostaw do ostygnięcia przed włożeniem do lodówki na kilka godzin.
5. Podawaj zimne.
Jeśli nie możesz znaleźć wody kwiatowej lub różanej, to przygotuj potrawę bez tego, ale z tymi wodami będzie smakować bardziej orientalnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz