piątek, 28 czerwca 2013

Batenżen meele czyli bakłażan smażony - باذنجان مقلي

Czas przygotowywania: 40 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
1 duży bakłażan
Olej roślinny do smażenia
½ filiżanki mąki
½ filiżanki jogurtu naturalnego
1 duży ząbek czosnku
¼ łyżeczki suszonej mięty
Sól i pieprz


  1. Umyj dokładnie bakłażana i osusz. Pokrój na plastry 1 cm ze skórką.
  2. Dodaj sól i pieprz i odstaw na 15 minut aby woda odciekła.
  3. Czekając na bakłażana, przygotuj sos. Zgnieć czosnek i dodaj jogurt, suszoną mięte i sól i wymieszaj.
  4. Obtocz bakłażana w mące i smaż na bardzo gorącym oleju aż zbrązowieje z obu stron.
  5. Odsącz na papierze kuchennym.
  6. Podawaj ciepły z kleksem jogurtu.

    kuchnia libańska Bakłażan smażony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz