czwartek, 13 czerwca 2013

Sałatka z bakłażana - سلطة الراهب

Dla miłośników bakłażana, tutaj znajduje się przepis, który jest znany w Libanie jako sałatka mnicha "salatet el raheb".

Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 2

Składniki
1 duży bakłażan (0,5kg)
1 pomidor
1 cebula
1 zielona cebulka
5 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek świeżego soku z cytryny
Sól i pieprz

  1. Zachowując nieuciętą główkę bakłażana, przekłuj go* i włóż do piekarnika na wysoką temperaturę na około 40 minut, dopóki nie stanie się bardzo miękki w środku i wypieczony (możesz sprawdzić przez włożenie noża lub widelca).
  2. Wyjmij go i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
  3. W tym czasie pokrój pomidora, cebulę i zieloną cebulkę w małe kawałki i odłóż.
  4. Podtrzymując bakłażan za zieloną część, obierz go i zdejmij czarne części. Nie pozostawiaj żadnej, potem możesz odciąć również zieloną główkę.
  5. Połóż na płaskim talerzu i delikatnie rozmiażdż.
  6. Pokryj go pomidorem, cebulą i zieloną cebulką.
  7. Przypraw sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, dodaj soli i pieprzu.

*Nieprzekłuty bakłażan może eksplodować w piekarniku.


Kuchnia Libańska, sałatka z bakłażana
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz