Dla miłośników bakłażana, tutaj
znajduje się przepis, który jest znany w Libanie jako sałatka
mnicha "salatet el raheb".
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 2
Składniki
1 duży bakłażan (0,5kg)
1 pomidor
1 cebula
1 zielona cebulka
5 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek świeżego soku z cytryny
Sól i pieprz
- Zachowując nieuciętą główkę bakłażana, przekłuj go* i włóż do piekarnika na wysoką temperaturę na około 40 minut, dopóki nie stanie się bardzo miękki w środku i wypieczony (możesz sprawdzić przez włożenie noża lub widelca).
- Wyjmij go i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
- W tym czasie pokrój pomidora, cebulę i zieloną cebulkę w małe kawałki i odłóż.
- Podtrzymując bakłażan za zieloną część, obierz go i zdejmij czarne części. Nie pozostawiaj żadnej, potem możesz odciąć również zieloną główkę.
- Połóż na płaskim talerzu i delikatnie rozmiażdż.
- Pokryj go pomidorem, cebulą i zieloną cebulką.
- Przypraw sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, dodaj soli i pieprzu.
*Nieprzekłuty bakłażan może
eksplodować w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz