poniedziałek, 10 czerwca 2013

Sambousek - سمبوسك

Sambousek to libańska wersja polskich pierogów. Mogą mieć one różne nadzienia ale najbardziej typowe i najpopularniejsze są te z nadzieniem mięsnym. Libańska wersja pierogów różni się od polskiej tym, że są one smażone na głębokim tłuszczu. Oczywiście można znaleźć wiele przepisów na ciasto, w niektórych składnikiem są drożdże (lub bez). Ja przedstawiam przepis, który najbardziej mi smakuje.

Czas przygotowania: 3 godziny
Ilość porcji: około 60 sztuk

Składniki na ciasto:
½ kg mąki tortowej
30 g drożdży rozpuszczonych w ciepłej wodzie
½ filiżanki ciepłej wody
½ filiżanki oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:
400 g mielonej podwójnie wołowiny
2 drobno posiekane cebule
¼ filiżanki orzeszków pinii
5 łyżek oleju roślinnego
5 łyżek soku z cytryny*
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki cynamonu

*W Libanie melasa z granatu jest używana jako zamiennik soku z cytryny ale nie mogłem jej znaleźć w Polsce więc zastąpiłem sokiem z cytryny.

Wykonanie:
  1. Aby przygotować ciasto zmieszaj wszystkie składniki ze sobą oprócz wody. Stopniowo dolewaj ją w trakcie mieszania ciasta aż stanie się ono sprężyste. Jeśli potrzeba, dodaj wody. Odstaw na 2 godziny.
  2. Aby przygotować nadzienie, podgrzej olej roślinny na patelni i dodaj mieloną wołowinę. Po 5 minutach smażenia dodaj cebulę, orzeszki i sól, pieprz, cynamon. Od czasu do czasu pomieszaj aż mięso będzie usmażone. Dodaj sok z cytryny i podgrzewaj aż nadmiar wody wyparuje – to ważne, ponieważ przy zbyt dużej ilości wody istnieje ryzyko, że sambousek otworzy się w trakcie smażenia więc nadzienie musi być naprawdę suche.
  3. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na ok 3 mm grubość. Wytnij 8 cm koła za pomocą wykrawarki.
  4. Napełnij każde koło łyżeczką nadzienia, złóż na pół i dociśnij brzegi do siebie. Możesz użyć widelca do ozdobienia brzegów.
  5. Zostaw sambousek na przynajmniej 2 godziny w zamrażarce zanim będziesz je smażyć. To pomoże utrzymać kształt w trakcie smażenia.
  6. Jeśli korzystasz z frytkownicy, nastaw na najwyższą temperaturę i smaż przez 5 minut aż sambousek będzie „złoty” z obu stron.
  7. Jeśli korzystasz z rondla, napełnij go przynajmniej 1 cm oleju, podgrzej i na gorący olej wrzuć sambousek i smaż aż nie uzyska złotego koloru.
  8. Po wyjęciu odsącz na papierze kuchennym.
Jeśli nie potrzebujesz 60 na raz, możesz je przechować w zamrażarce.
WSKAZÓWKA: Maczaj usmażonego sambouska w hommosie! NIEBO W GĘBIE!!!

przepis kuchnia libańska sambousek

przepis kuchnia libańska sambousek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz