poniedziałek, 24 czerwca 2013

Yakhnet el bazella (gulasz z groszkiem) - يخنة البازلا

Tutaj jest potrawka, która może Wam smakować, z libańskiej kuchni. Jest on nazwany "bazella w rez", czyli groszek z ryżem lub "yakhnet el bazella" (gulasz z groszkiem)
Przepis na ryż, na sposób libański, możecie znaleźć tu ryż z makaronem

Czas przygotowania: 45 minut
Porcji: 5

Składniki:
450 gramów mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem
450 gramów mrożonego groszku
300 gramów podwójnie mielonego mięsa wołowego
4 ząbki czosnku przekrojone na pół
100 gramów przecieru pomidorowego rozpuszczonego w jednej szklance wody
1 duża cebula posiekanej
1 kostka bulionu cielęcego
5 łyżeczek oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki cynamonu

1. Dodaj ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki czarnego pieprzu i ¼ łyżeczki cynamonu do mięsa, wymieszaj i odłóż.
2. W garnku, dodaj olej i na małym ogniu dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek.
3. Ukształtuj małe kulki z mięsa (około 3 cm) a następnie dodaj je do cebulki i smaż przez kilka minut.
4. Dodaj mrożoną marchewkę z groszkiem, przecier pomidorowy, sól, pieprz i słodką paprykę, jak zacznie się gotować, dodaj kostkę bulionu.
5. Przykryj i duś przez 30 minut (jeśli woda odparowała, możesz dolać).
6. Podawaj z gorącym ryżem.


Przepis kuchnia libańska Yakhnet el bazella (gulasz z groszkiem)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz